About Gaza

landmap

Gazastrook

(for Dutch text scroll down)


Geography:
The Gaza strip measures 365 square kilometers, which is exactly 100 square kilometers less than the surface area of the Dutch Wadden Island of Texel. The Gaza strip is named after Gaza City. In the North and East the area borders on Israel [51 km], in the South on Egypt [11 km] and in the West on the Mediterranean Sea [40 km]. There are five districts of the
Gaza Strip – North Gaza, Gaza City, Deir Al-Baleh, Khan Younis, Rafah.

The population of the Gaza Strip at the 2007 census was 1,499,369 with a density of 4,108 persons per sq.km, and median age 18 years. Almost 50% of the population is under 15 years of age. The population of the Khan Younis Governorate was 290,399, made up of three areas – The town, the camp and the eastern villages. The town + camp population was 179,768. The projected population for 2015 is 1,980,825.

Politically, the area falls under the Palestinian Authority’s jurisdiction, but it has been governed by Hamas since 2007. There are two places where persons are allowed to enter the Gaza Strip: a border crossing at Erez can only be used by persons in possession of a permit issued by the Israeli government, and which can be difficult to obtain. The border crossing at Rafah, is frequently closed.

Over Gaza (Dutch text)

Geografie: Gazastrook heeft een oppervlakte van ongeveer 360 km² en is daarmee precies 100 km kleiner dan Texel. Gaza is genoemd naar Gazastad. Het gebied grenst in het Noorden en Oosten aan Israël. In het zuiden aan Egypte en in het westen aan de Middellandse Zee. De belangrijkste steden zijn Gaza, Rafah, Abasãn, Khan Younis en Dayr al Balah. De kustlijn is ongeveer 40 km lang, de grens met Egypte ongeveer 11 km en de grens met Israël ongeveer 51 km lang. Het is totaal ommuurd.

Politiek gezien staat het gebied de jure onder de Palestijnse Autoriteit, maar sinds juni 2007 wordt het bestuurd door Hamas. Er zijn twee plekken die personen toegang verschaffen tot Gaza. Dat is Erez aan de grens in het noorden met Israel en Rafah in het zuiden met Egypte. De doorgang bij Erez kan alleen worden gebruikt als men een visum heeft van Israel hetgeen meestal wordt geweigerd. Rafah de doorgang via Egypte is op last van Israel gesloten.

Recente geschiedenis: Tot 1917 was de Gazastrook, net als de gehele regio, een deel van het Ottomaanse Rijk. In 1917 werd het – in de Eerste Wereldoorlog – veroverd door de Britten in de Slag bij Gaza. Het Verenigd Koninkrijk kreeg van de Volkerenbond in 1921 het mandaat over Palestina, dit gebied bestreek het huidige Israël, de huidige Bezette Palestijnse Gebieden plus Jordanië.

De Britten verlaten het mandaatgebied in 1948 met achterlating van wapens en honden. Meteen verklaart Israel zich onafhankelijk. Het gevolg is de Nakbah (de verschrikking zoals de Arabieren het verdrijven van de oorspronkelijke Palestijnse bewoners noemen). Driekwart miljoen Palestijnen zijn opeens vluchteling, verdreven door Joodse troepen of gevlucht voor het geweld. Van de 850.000 Arabieren die binnen de grenzen van de aangewezen Joodse staat woonden, konden 160.000 in het gebied blijven. Een groot gedeelte van de bewoners van de Gazastrook zijn oorspronkelijk bewoners uit het gebied dat nu Israel wordt genoemd.

De Gazastrook is en blijft een ontoegankelijk gebied waar mensen niet in of uit kunnen. De werkeloosheid is extreem hoog. Er zijn water en elektriciteitsproblemen. De twee recente grote bombardementen op Gaza waren met Kerstmis 2008 “Operatie Cast Lead” hierbij vielen 1417 Palestijnse doden en 13 Israëlische doden waarvan 4 door friendly fire te betreuren. De laatste grote actie van het Israëlische leger was Operatie “Pillar of Cloud” 2012 waarbij 155 doden te betreuren waren en 840 gewonden.

Gaza moet tot op de dag dealen met enorme tekorten aan alles en het verbod op vrije verplaatsing van mensen, diensten en goederen. Sonicbombs en een scala van zeer geavanceerde militaire middelen worden ingezet tegen een opgesloten burger bevolking. Het lijkt een showroom voor militaire producten en psychologische methoden van onderwerping en desintegratie. De politieke ontwikkelingen in dit stukje van de wereld is levensgevaarlijk en gaat ons allemaal aan..

Palestinian_refugees

gaza2