Vredesweek Assen sept 2015

Look me in the eyes (faces from Gaza)
Mohammed Shurrab

In de Nieuwe Kolk in Assen
is de foto tentoonstelling “Look me in the eyes” van Mohammed Shurrab
te zien tot eind oktober.

Deze tentoonstelling wordt gesponserd door De Vredesweek Assen, Stichting HOPE en Theater / Bioscoop/ Bibliotheek De Nieuwe Kolk, Weiersstraat 1.
Dagelijks geopend van 9 uur tot 23 uur.
(voor meer foto’s zie weblog)

Foto_Tentoonstelling_Gaza

Deze fototentoonstelling was eerder te zien van 19 september t/m 27 september 2015 in de Buningzaal in Warenhuis Vanderveen tijdens de Vredesweek Assen.

Het uitgangspunt van de expositie “Look me in the eyes (faces from Gaza)” is de overtuiging van de filosoof Levinas dat wij mensen onze verantwoordelijkheid voor de ander ten volle beseffen als wij die ander in de ogen kijken. Alleen in de relatie tot de ander ontstaat er zoiets als waarde of moraal.

De fotograaf Mohammed Shurrab woont en werkt in Gaza. Een stukje land zo groot als Texel waar 1,8 miljoen mensen leven in de grootste gevangenis op aarde. In de afgelopen acht jaar hebben de bewoners drie oorlogen meegemaakt met alle afschuwelijke gevolgen van dien. Het is onmogelijk voor de bewoners van Gaza de strook te verlaten. Intimidatie en vernederingen zijn aan de orde van de dag. Geweld is nooit ver weg. In en export noch het bevissen van de eigen zee behoren tot de mogelijkheden. De bevolking bevat het grootste percentage hoogopgeleiden ter wereld.

Mohammed Shurrab werkt in de Open Studio in Khan Younis waar via de kunsten gewerkt wordt met getraumatiseerde en gemutileerde kinderen. Mohammed doet verslag van het dagelijks leven in Gaza. Via zijn werk hebben wij de kans om de mensen daar te ontmoeten. Door met hem mee te kijken delen wij mee in zijn ontmoetingen. Als mensen een gezicht krijgen kunnen we ze leren kennen. Onbekend maakt onbemind. Deze expositie is een poging om dat om te draaien. In het gelaat van de ander schuilt onze eigen verantwoording.

Deze expositie is mogelijk gemaakt door Stichting HOPE Holland Office for Personal Encouragement. Stichting Hope is mede oprichter van de Open Studio in Khan Younis in het zuiden van Gaza. HOPE werkt samen met de Palestijnse Halve Maan en het Nederlandse Rode Kruis.
Voor dit initiatief vragen we nog donaties en sponsoren!

Met dank aan de fotografen Marsel Loermans en Robert Goddyn en de tentoonstellingmaker Guus Boudestein.
Look